Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel autor Heimlichova chvatu, lékař Henry Heimlich

Henry Heimlich
Henry Heimlich
Foto: Facebook

Cincinnati (USA) - Ve věku 96 let zemřel americký lékař Henry Heimlich. Proslavil se vynálezem chvatu na uvolnění dýchacích cest.

Heimlich, kteří žil v pečovatelském domě, měl příležitost použít svůj chvat na dusící se spolubydlící letos v květnu. Pomohl 87leté ženě, které při jídle zaskočil kousek hamburgeru.

Heimlichův chvat díky zvýšení podbráničního tlaku umožňuje uvolnit překážky v dýchacích cestách, což bezpočtu lidí zachránilo život. Heimlich tuto techniku vyvinul v 70. letech, kdy byl primářem na chirurgii.

Podle oznámení jeho rodiny, Heimlich podlehl následkům vážného srdečního infarktu, který ho postihl již v pondělí.

"Táta byl hrdinou pro mnoho lidí po celém světě, z prostého důvodu: Pomohl zachránit nesčetné množství životů prostřednictvím inovací postupů a prostředků na základě zdravého rozumu," uvedla jeho rodina v prohlášení.

Heimlichův chvat je postupem pro uvolnění překážky v dýchacích cestách. Spočíva v zvýšení podbráničního tlaku. Heimlichův manévr není doporučen u těhotných a dětí do 2 let věku pro možnost poranění jater či sleziny. U těhotných pro poranění dělohy.

Témata:  úmrtí Henry Heimlich

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy