Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Španělů vyšly do ulic. Demonstrovaly proti úsporám

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Tisíce lidí demonstrovaly v Madridu proti úsporným opatřením. Akci proti zaměstnanecké politice vlády zorganizovaly dvě hlavní odborové organizace UGT a CCOO.

Protestní pochod centrem španělské metropole následoval po více než 60 menších akcích pod názvem "Lidé a jejich práva jsou na prvním místě, braňme se", které uspořádaly odbory v posledních dnech zejména v centrální části země.

"Chceme stabilní zaměstnání, zaručené a důstojné mzdy a důchody, " skandovali demonstranti podle serveru deníku El País.

Odbory tvrdí, že škrty ve veřejných výdajích a pracovní reformy, které provádí španělská konzervativní vláda, aby se vypořádala s pět let trvající hospodářskou krizí, poškodila práva zejména dělníků a snížila jejich kupní sílu.

Po oživení španělské ekonomiky požadují odbory výhodnější přerozdělování bohatství pro nejchudší. "Sociální dialog se má promítnout do hmatatelných výsledků, jako jsou například vyšší mzdy," citoval jejich požadavky El País.

Témata:  Španělsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy