Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Rumunsku: Sociální demokracie nominovala do čela vlády ženu a navíc muslimku

Rumunsko, ilustrační foto
Rumunsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bukurešť - Rumunskou premiérkou by se mohla stát exministryně pro místní rozvoj Sevil Shhaidehová (52). Do funkce jin navrhli sociální demokraté, který před časem drtivě vyhráli parlamentní volby.

Oznámil to na svém webu list Adevarul. Prezident Klaus Iohannis má kandidaturu potvrdit v pátek.

Nominaci ekonomky turkotatarského původu, která převzala jméno svého syrského manžela, oznámil na tiskové konferenci Liviu Dragnea, šéf Sociálnědemokratické strany (PSD).

Nominace byla v Bukurešti očekávána s velkým zájmem, protože šéf strany Dragnea byl letos odsouzen k podmíněnému trestu a Iohannis varoval, že jeho případnou premiérskou kandidaturu neschválí.

Pokud Iohannis nominaci Shhaidehové schválí a vláda v parlamentu dostane důvěru, bude nová premiérka první ženou ve vedení rumunské vlády. Je příslušnicí nevelké rumunské muslimské komunity, při složení ministerského slibu loni přísahala na korán, nikoli bibli.

Podle agentury Mediafax má k Dragneovi velmi blízko, bývalý premiér byl svědkem na její svatbě. "Shhaidehová nemá autoritu. Bude to vláda kontrolovaná Dragneou," řekl rumunský politolog Sergiu Miscoiu.

Témata:  Rumunsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy