reklama

Sociálnědemokratická strana (PSD), která zvítězila v nedávných volbách, do funkce navrhla nepříliš známou bývalou ministryni Sevil Shhaidehovou, která nemá téměř žádné politické zkušenosti. Tato ekonomka by se mohla stát první ženou a první muslimkou v čele rumunské vlády, uvedla dnes agentura AP.

Iohannis měl její nominaci oficiálně podpořit právě dnes, své oznámení ale odložil do doby po Vánocích. Nominaci premiéra musí následně schválit ještě členové parlamentu.

Nominaci dvaapadesátileté političky turkotatarského původu, která převzala jméno svého syrského manžela, oznámil šéf PSD Liviu Dragnea. Podle agentury Mediafax má Shhaidehová k Dragneovi velmi blízko, bývalý premiér byl svědkem na její svatbě. Politolog Sergiu Miscoiu agentuře Reuters řekl, že Shhaidehová nemá v Sociálnědemokratické straně autoritu. Domnívá se proto, že vláda bude kontrolovaná právě Dragneou.

Potenciální premiérka nemá žádné velké politické zkušenosti, loni byla šest měsíců ministryní pro místní rozvoj, v současné době pracuje stále na ministerstvu. Její manžel, Syřan Akram Shhaideh, získal rumunské občanství loni. Na svých facebookových stránkách údajně vyjadřoval podporu syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Dragnea v této souvislosti vyzval rumunské zpravodajské služby, aby stanovily, zda manžel Shhaidehové představuje nějakou bezpečnostní hrozbu.