Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci bojují za přijetí uprchlíků. Začali držet týdenní hladovku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Madrid – Čtyři španělští zákonodárci krajně levicové strany Podemos a jejich spojenců oznámili, že budou držet týdenní hladovku. Chtějí tak získat veřejnou podporu pro uprchlíky. Uvedl to server The Local.

Zákonodárci drží hladovku od středy, na pátek sezvali své příznivce, kteří mají na 24 hodin obsadit veřejné plochy. Chtějí tak získat podporu pro uprchlíky a zároveň odmítnout dohodu uzavřenou mezi Evropskou unií a Tureckem.

Poslanec za En Marea, regionální odbočku strany Podemos v Galicii, Miguel Anxo Fernán Vello, Jorge Luis Bail za stranu Equo, a dva poslanci za Podemos — Pedro Arrojo a Eduardo Santos uvedli, že cítí hanbu kvůli dohodě mezi EU a Tureckem, protože vidí, jak "Evropa porušuje mezinárodní právo".

Arrojo, který uvedl, že bude přijímat jen vodu s cukrem a se solí, podle svých slov doufá, že se veřejné rozhořčení nad „neutěšenu situací migrantů změní v nějakou akci". V pátek proto podle něj proběhnou akce v celám Španělsku, včetně metropole Madridu.

Vello dodal, že se k hladovce připojil, protože je „rozhořčen", že země od počátku migrační krize přijala pouze „hrstku uprchlíků". Španělská konzervativní vláda loni souhlasila, že přijme asi 16.000 uprchlíků z Řecka a Itálie, ale zatím jich přišlo jen 18. „To není jen selhání, to je obří selhání," dodal.

„V Řecku je přes 46 tisíc uprchlíků a imigrantů zavřených v 31 koncentračních táborech, v ponižujících podmínkách, s dětmi, kteří mají problémy s výživou", řekl poslanec a dodal, že podle jeho názoru připomínají tábory uprchlíků v Řecku „nacistické koncentráky".

Témata:  Španělsko uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy