Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřela srbská letuška, která jako jediná v roce 1972 přežila pád letadla v Československu

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bělehrad - Zemřela bývalá srbská letuška Vesna Vulovičová, která jako jediná přežila pád letadla, které se v roce 1972 zřítilo nad tehdejším Československem. Bylo jí 67 let. Příčina její smrti zatím není známa, ve svém bytě zemřela patrně již před několika dny.

Při letecké katastrofě jugoslávských aerolinií na konci ledna 1972 spadlo nedaleko České Kamenice dopravní letadlo směřující z Kodaně do Záhřebu. O život přišlo 27 lidí.

Vulovičová utrpěla množství zranění, nicméně přežila a vysloužila si tak zápis do Guinessovy knihy rekordů. Hovořilo se tehdy o "zázraku" u Srbské Kamenice.

Podle závěrečné zprávy se letadlo zřítilo v důsledku výbuchu časované nálože, která byla skrytá v zavazadle v předním zavazadlovém prostoru.

Pachatele útoku se ale nikdy vypátrat nepodařilo, ačkoli se k němu krátce po činu přihlásili ustašovci, chorvatští odpůrci Titova komunistického režimu. Další nepotvrzená teorie tvrdila, že letadlo omylem zasáhla československá protivzdušná obrana.

Témata:  úmrtí letecké nehody

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy