Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v Kongu: Prezident odmítá odstoupit, Při etnickém násilí zahynuly desítky lidí

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Kinshasa - Prezident Konga Joseph Kabila je stále v úřadu, ačkoli mu v úterý vypršelo funkční období. Od té doby se v zemi šíří násilnosti, jen o tomto víkendu při nich zemřelo nejméně 40 lidí.

Podle Reuters není jasné, zda všechny násilnosti přímo souvisí s požadavkem opozice na rezignaci prezidenta, nebo jde o etnické spory.

U východokonžského města Nyanzale zabily dnes ozbrojené milice patřící k etniku Nande nejméně 13 Hutuů. Podle místního aktivisty šlo zjevně o pomstu za útok milic z etnika Hutuů, které ve čtvrtek v oblasti zabily nejméně 20 Nandů a vypálily desítky jejich domů.

V sobotu zemřelo na východě Konga 25 lidí při střetech u města Beni, které leží asi 250 kilometrů od Nyanzale.

Kabila odmítl odstoupit, dokud se nebudou konat nové volby. Ty byly původně vypsány na letošní listopad, ale posléze odloženy na neurčito. Volební komise uvedla, že se hlasování neuskuteční dříve než začátkem roku 2018. Podle ní je nejprve nutné zjistit přesný počet oprávněných voličů. Kabila stojí v čele druhé největší africké země již 16 let.

Témata:  Kongo uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy