Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rumunsko nebude v soutěži Eurovize. Za dluh 394 milionů bylo ze soutěže vyloučeno

Švédský zpěvák Måns Zelmerlöw, vítěz minulého ročníku Eurovize
Švédský zpěvák Måns Zelmerlöw, vítěz minulého ročníku Eurovize
Foto: eurovision.tv

Bukurešť - Rumunsko bylo vyloučeno ze soutěže Eurovision Song Contest, a to kvůli nezplacenému dluhu z roku 2007. Podle Evropské vysílací unie (EBU) dluží stanice Televiziunea Romana (TVR) 16 milionů švýcarských franků (394 milionů korun).

EBU označila nutnost vyloučit Rumunsko za "politováníhodnou" a vyzvala rumunskou vládu, aby podnikla uspokojivé kroky k uhrazení dluhu do 20. dubna. Organizace pohlíží na rumunský stát coby na subjekt právně zavázaný umořit dluh TVR.

"Je politováníhodné, že jsme byli nuceni podniknout tento krok," řekla generální ředitelka EBU Ingrid Deltenreová. "Jsme zklamaní, že všechny naše snahy vyřešit tuto záležitost nevyvolaly ze strany rumunské vlády žádnou odezvu," dodala.

Rumunsko nikdy Eurovizi nevyhrálo, ale v roce 2005 a 2010 skončili jeho interpreti na třetím místě. Země poprvé soutěžila v roce 1994 a letos ji měl reprezentovat Ovidiu Anton se svou písní Moment of Silence.

Česko bude reprezentovat zpěvačka Gabriela Gunčíková, která se na evropském klání představí s písní I Stand. Finále se uskuteční 14. května ve Stockholmu, Gunčíková vystoupí už 10. května v semifinále. Oba večery, stejně jako druhé semifinále 12. května, bude vysílat Česká televize v přímém přenosu.

Témata:  Rumunsko Eurovize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy