Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko přijímá bezpečnostní opatření: Madrid a Barcelona zakázaly vjezd kamionům

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Zákaz vjezd kamionů do centra v odpoledních a večerních hodinách v těchto dnech zavedla největší španělská města Madrid a Barcelona. Informovala o tom španělská média. 

Tento týden se ve Španělsku konají průvody ke svátku Tří králů, který je pro Španěly velmi významný. Tamní úřady tímto opatřením chtějí předejít případnému teroristickému útoku, podobnému tomu, jaký se stal před Vánocemi v Berlíně.

Nejvíce lidí, včetně tisíců dětí, by mělo do ulic vyrazit ve čtvrtek, kdy Tři králové chodí městem a rozdávají dětem bonbony. Barcelona proto letos poprvé zakázala do města vjezd nákladních aut nad 3,5 tuny v době od 16:00 do 22:00. Město přijalo i další bezpečnostní opatření, například betonové zábrany podél ulic, kudy průvod půjde.

Španělská metropole pak zakázala vjezd kamionů a nákladních aut o hmotnosti nad 3,5 tuny od 3. do 5. ledna. Zákaz platí v určitých čtvrtích, kde se očekávají masové akce u příležitosti svátku Tří králů. I v Madridu byly instalovány betonové zábrany, zejména poblíž náměstí Puerta del Sol.

Bezpečnostní opatření přijal Madrid už o vánočních svátcích, stejně jako řada další měst v Evropě, včetně Prahy. Města tak reagovala na útok v Berlíně, kde 19. prosince Tunisan Anis Amri s ukradeným kamionem vjel do davu lidí na vánočním trhu a 12 lidí zabil. Dalších skoro 60 lidí utrpělo zranění. Podobný útok se stal loni 14. července ve francouzském městě Nice. Při něm útočník zabil 86 lidí.

Témata:  Španělsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy