Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamza bin Ládin se dostal na teroristický seznam USA

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Na černou teroristickou listinu Spojených států přibyla další jména. Konkrétně jde o nejmladšího syna zabitého vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. 

Toto rozhodnutí pro Hamzu bin Ládina podle agentury AFP automaticky znamená i uvalení právních a finančních sankcí. Rozhodnutí amerického ministerstva zahraničí o jeho zařazení na seznam mezinárodních teroristů se opírá o fakt, že Al-Káida v srpnu 2015 oznámila, že mladík se k ní přidal.

Sám Hamza loni v červenci v jedné nahrávce hrozil Spojeným státům a Američanům. V srpnu pak vyzval občany Saúdské Arábie, aby svrhli režim vládnoucí v jejich zemi, a osvobodili se tak od amerického vlivu.

Nejmladší syn Bin Ládina žil před útoky z 11. září 2001 se svým otcem v Afghánistánu a později ho doprovázel do Pákistánu. Současný vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí ho začal intenzivněji využívat v roce 2015, kdy ho představil jako jakýsi „mladší hlas" organizace, která se nyní snaží najít cestu, jak inspirovat nové bojovníky, které nyní spíše přitahuje Islámský stát.

Témata:  USA terorismus Hamza bin Ládin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy