reklama

Čtyři lidé včetně dvou dívek již byli umístěni do vazby. Všem je shodně osmnáct let. Útok se měl odehrát v chicagské čtvrti West Side. Jedna z dívek pak měla třicetiminutové video umístit na svůj facebookový profil.

Poraněného mladíka objevila při pochůzce hlídka policistů. Útočníci ho drželi v zajetí téměř 48 hodin. "Je to nechutné. Když to vidíte, říkáte si, co může člověka přimět, aby s někým takhle zacházel," řekl médiím Eddie Johnson z chicagské policie.

Celá skupina bude pravděpodobně obviněna z únosu a ublížení na zdraví. Jelikož se jednalo o černošskou skupinu, která cíleně útočila na bělocha, nedá se vyloučit ani rasistický motiv. Podle policie však zřejmě útok rasistický podtext neměl. Policie spíše ukazuje na lidskou hloupost a snahu se zviditelnit před přáteli.

Osmnáctiletý mladík, který je na záznamu vidět svázaný a s přelepenými ústy, byl podle policie nalezen ve zbídačeném stavu a s poraněnou hlavou v úterý večer. Lékaři museli rozrušeného muže dlouhé hodiny uklidňovat, než byl schopen souvislé výpovědi, v níž popsal prožité trauma.

Zbitý mladík trpí podle něho lehkým mentálním postižením a byl známým jednoho z útočníků. Vyšetřovatelé proto nevylučují, že odešel se svým známým dobrovolně.

Útočnici na videu zmínili i nového prezidenta USA. Donald Trump totiž před časem schvaloval některé případy zastřelení černochů policií a obvinil je taky z pokusu zmanipulovat volby.