Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na floridském letišti střílel bývalý voják. Mou mysl kontroluje vláda, nutí sledovat videa IS, trvdil

Esteban Santiago, střelec z letiště na Floridě
Esteban Santiago, střelec z letiště na Floridě
Foto: Badoo

Miami - Ze zastřelení pěti lidí a zranění osmi osob na ve městě Fort Lauderdale na Floridě je podezřelý Esteban Santiago (26), který sloužil jako voják v Iráku. Nyní je ve vazbě a v pondělí by měl stanout před soudem. Jeho útok by mohl být kvalifikován jako terorismus.

Santiago v roce 2007 vstoupil do Národní gardy v Portoriku. V dubnu 2010 odjel na deset měsíců do Iráku. Později působil jako rezervista na Aljašce, kde jej ale ze služby propustili pro neuspokojivý výkon. V poslední době byl v péči psychologů, řekl jeho bratr citovaný agenturou AP.

V největším městě Aljašky Anchorage navštívil Santiago před několika měsíci kancelář FBI. Zde vypověděl, že americká vláda kontroluje jeho mysl a nutí jej sledovat videa Islámského státu. Policie ho následně vzala do nemocnice na vyšetření duševního zdraví. Santiago prý tehdy tvrdil, že nechce nikomu ublížit.

Santiago přiletěl na Floridu z Aljašky. Pistoli měl v zavazadle, které si v hale vyzvedl. Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil. Když vystřílel náboje, pistoli zahodil a lehl si na zem. Podle svědků třílel na náhodně vybrané lidi. Měl střelec na sobě tričko s motivem filmové ságy Hvězdné války (Star Wars). Během útoku nic neprovolával.

Senátor za Floridu Bill Nelson televizi MSNBC řekl, že u střelce byl nalezen vojenský průkaz na jméno Esteban Santiago. Prezident Barack Obama vyjádřil soustrast blízkým obětí.

Témata:  USA střelba na letišti na Floridě Esteban Santiago

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy