Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z letiště na Floridě měl mentální problémy? Experti tvrzení rodiny neuznali

USA
USA
Foto: Pixabay

Miami - Esteban Santiago (26), který v pátek zastřelil na floridském letišti pět lidí a osm dalších zranil, dostal veřejného obhájce. Útočník zůstane ve vazbě, jeho rodina ho hájí psychickými problémy.

Santiagovi v případě usvědčení hrozí trest smrti. "Sdělujeme vám maximální možnou výši trestu, abyste pochopil závažnost obvinění," řekla soudkyně Alicia Valleová. Santiago je obviněn ze spáchání násilí, které vedlo ke smrti, a z porušení zákona o držení zbraní.

Santiago řekl, že v listopadu přišel o práci u bezpečnostní firmy a že má v bance něco kolem deseti dolarů (255 korun). Vzhledem k této situaci mu byl přidělen právník, jehož výlohy budou placeny z peněz daňových poplatníků. Valleová také rozhodla, že Santiago zůstane ve vazbě bez možnosti propuštění na kauci.

Příbuzní tvrdí, že se Santiago potýkal s mentálními problémy. Bratr Bryan řekl, že se mu Esteban loni svěřil, že slyší hlasy.

To ale podle expertů neposkytuje dostatečné vysvětlení činu. "Trpět psychózou je něco jiného než být nebezpečný psychotik," řekl kriminolog James Fox ze Severovýchodní illinoiské univerzity. Masové vrahy je podle něj těžké odhalit předem, protože je sice často spojuje pocit neúspěchu, tendence vinit druhé a také osamocenost, ale podobné vlastnosti se najdou i u lidí, kteří nikoho nezabijí.

Profesor psychiatrie z Columbijské univerzity Paul Appelbaum řekl, že psychická porucha nemůže být vysvětlením střelby. I kdyby v době, kdy se přihlásil FBI, měl Santiago psychotickou fázi, tyto symptomy odeznívají a není jasné, v jakém stavu byl na letišti. "Většina psychotiků nikomu neublíží. Jeho chování mohlo ovlivnit i něco jiného," řekl Appelbaum.  Psycholog Edward Mulvey z univerzity v Pittsburghu řekl, že halucinace jsou příčinou násilného činu jenom výjimečně.  FBI zatím nenašla nic, co by Santiaga spojovalo s mezinárodním terorismem.

Témata:  USA střelba na letišti na Floridě

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy