Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský parlament chce sesadit Madura, očekává se vyostření krize

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský parlament v pondělí schválil usnesení, podle něhož prezident Nicolás Maduro neplní povinnosti svého úřadu, a proto by měl odstoupit. Jde pouze o symbolický akt, jelikož dle ústavy nemohou zákonodárci hlavu státu sesadit..

Podle některých expertů by rozhodnutí parlamentu, v němž poslanci viní Madura z hluboké ekonomické krize, mělo vést k sesazení prezidenta a vypsání nových voleb do 30 dnů. Mnohem pravděpodobnější ale je, že Maduro zůstane u moci a jen se dál vyostří politická krizi v zemi.

"Nejsme blázni. Víme velmi dobře, že to nepřinese volby. Přesto nemůžeme přestat plnit naše ústavní povinnosti," zdůvodnil na závěr pondělního zasedání parlamentu jeho bývalý předseda Henry Ramos Allup.

Opozice se snaží uspořádat referendum o Madurově odvolání, čemuž se ale vláda s pomocí Nejvyššího soudu snaží všemožně zabránit. Ke svolání plebiscitu se opozici loni podařilo v první fázi shromáždit více podpisů, než bylo potřeba. Druhou fázi procesu ale v říjnu zastavila volební komise kvůli vyšetřování údajných podvodů při sbírání podpisů.

Od konce října vede vláda a opozice za zprostředkování Vatikánu jednání o krizi v zemi. Opozice tvrdí, že vláda využila dialogu jen k tomu, aby získala čas a zabrzdila konání plebiscitu. Právě dnes totiž vypršel důležitý termín. Pokud by se bývalo referendum stihlo do dnešního dne a vyslovilo se pro odvolání prezidenta, musely by se konat předčasné volby.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy