Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Portugalců se dnes loučily s někdejším prezidentem Soaresem + VIDEO

Cabo de Roca, Portugalsko
Cabo de Roca, Portugalsko
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Lisabon - S bývalým prezidentem Máriem Soaresem se dnes přišly rozloučit tisíce Portugalců. Někdejší hlava Portugalska zemřela v sobotu ve věku 92 let.

Státního pohřbu v Lisabonu ze podle tamních médií zúčastnila politická a společenská elita země, ale například brazilský prezident Michel Temer a španělský král Felipe VI. Soaresovy pozůstatky byly od rána vystaveny v Jeronýmském klášteře na předměstí Lisabonu, kde právě Soares v roce 1985 podpisem stvrdil portugalské členství v tehdejším Evropském hospodářském společenství, které se později změnilo v Evropskou unii.

Soares byl portugalským prezidentem v letech 1986 až 1996. Předtím byl po dvě období premiérem. Zakladatel Socialistické strany se výrazně zasloužil o návrat Portugalska k demokracii po pádu tamní diktatury v roce 1974 a přivedl zemi do EU.

„Jménem celého Portugalska, díky, Mário Soaresi," prohlásil ve smutečním projevu současný prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Vedle něho se pohřbu zúčastnili i další ústavní činitelé, kteří bez ohledu na svou politickou příslušnost vyjadřovali jednomu z nejvýznamnějších politiků moderní portugalské historie obdiv.

Politik byl v polovině prosince hospitalizován kvůli vážným zdravotním komplikacím. O Vánocích se jeho stav prudce zhoršil a exprezident upadl do hlubokého kómatu. Portugalsko po jeho smrti vyhlásilo třídenní státní smutek.

Když smuteční průvod se Soaresovou rakví vyrážel dnes odpoledne z kláštera na lisabonský hřbitov, po obloze přeletělo šest armádních stíhaček F-16s. Průvod pak prošel centrem metropole a zastavil před prezidentským palácem a parlamentem. Cestu lemovaly tisíce aplaudujících Portugalců.

Témata:  Portugalsko Mário Soares

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy