Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V luxusním bytě bydlí sedm let zadarmo. Jak to dokázali?

New York City
New York City
Foto: NY Times

New York - Deník New York Post informuje o nevídané situaci. Mladý pár bydlí v bytě v centru New Yorku už sedm let prakticky zadarmo. Díky chybě v zákoně totiž nemusí platit nájemné, na kterém by za dobu pobytu už nechali miliony.

Zachary Bennett a Karen Nourseová bydlí už sedmý rok v samotném srdci New Yorku, na Manhattanu, zadarmo. Neplatí nájem a dosud je z bytu nikdo nevyhodil. Důvodem je mezera v zákoně, díky které ušetřili téměř 390 tisíc eur (více než 10 milionů korun).

Pár za posledních šest let nezaplatil podle deníku na nájemném ani korunu. Obývá totiž podkroví 9patrové budovy, ve které mají sídlo firmy a galerie. 

Pronajímatelé se od nájemníků snaží peníze vymoci všemi možnými způsoby, Zachary a Karen se odvolávají na bizarní zákon o podkrovích, který chrání jejich obyvatel v případě, že se obydlené podkroví nachází v komerčním nebo průmyslovém objektu.

Pár je proto přesvědčen, že by neměl platit nájem, protože budova, ve které se obydlené podkroví nachází, není klasickou stavbou s pronajímatelnými byty a vlastník podle nich není oprávněn vybírat nájem.

Vlastník ale trvá na tom, že chce dostat své peníze za nájem a elektřinu, v opačném případě prý budou muset lidé byt opustit. Zákon ale stojí na straně nájemníků.

V roce 2010, kdy se Zachary a Karen do podkroví nastěhovali, v bytovce bydleli i jiní lidé, to už je ale minulostí. Dnes se v budově nachází pouze komerční prostory a zákon, který slouží k ochraně nájemníků, požaduje, aby měl vlastník budovy rezidenční certifikát o obsazenosti, který budova nemá.

Zachary a Karen věří, že soudní spor s vlastníkem budovy vyhrají. Naopak pronajímatelé si zřejmě uvědomují, že právo nestojí na jejich straně, o čemž svědčí fakt, že nájemníky zatím nenechali vystěhovat.

Témata:  USA nájemníci byty New York

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.