Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Melbourne vjel šílenec do davu lidí. Zemřeli čtyři lidé včetně dítěte, dalších 29 lidí bylo zraněno

V Melbourne vjel řidič do davu lidí. Na místě jsou mrtví a zranění (20.1.2017).
V Melbourne vjel řidič do davu lidí. Na místě jsou mrtví a zranění (20.1.2017).
Foto: Twitter

Melbourne - Řidič úmyslně vjel v centru australského Melbourne do davu lidí. Zemřely čtyři osoby, 29 jich je zraněno. Mezi oběťmi jsou muž a žena ve věku mezi 30 a 40 lety, desetileté dítě a další osoba. Podle policie se nejednalo o terorismus.

"Mohu potvrdit, že si myslíme, že je to spjato s útokem nožem, který se dříve odehrál na jihu města. Pachatel byl zadržen. Neexistuje žádné další ohrožení veřejnosti," řekl superintendant Stuart Bateson.

Podle policie řidič (26) auta předtím na melbournském předměstí zaútočil na svého bratra. Policistům je prý útočník znám již z dřívějška kvůli násilnostem vůči rodinným příslušníkům a problémům s drogami. O víkendu byl obviněn z blíže neupřesněného kriminálního činu. Muž, který byl australskými médii identifikován jako James alias Dimitrious Gargasoulas, prý také trpí psychickou poruchou.

Policisté řidiče po útoku nožem pronásledovali ve svých vozech. Útočník před nimi chaoticky ujížděl městem a nakonec vjel na pěší zónu, kde začal srážet chodce. K incidentu došlo na rušné obchodní ulici procházející centrem Melbourne krátce před 14:00 místního času (4:00 SEČ). Svědkyně Sharon Baylisová odhadla, že auto se řítilo asi 60kilometrovou rychlostí.

"Nezastavil se, chodci se snažili uprchnout, ale dál je srážel," řekl tisku nejmenovaný očitý svědek. Další, Kylie Clar, se svěřil, že viděl "těla letět vzduchem". Připadalo mu, že vůz je na útěku před policií.Britský Daily Mail píše, že řidič při své jízdě smrti smetl i dětský kočárek a vláčel ho ulicí přibližně 100 metrů daleko. Matka dítěte v šoku opakovaně křičela: "Kde je moje děťátko?". Dítě utrpělo zranění.

V Melbourne se právě odehrává tenisový turnaj Australian Open. V centru města podle agentury AFP hlídkují po zuby ozbrojení policisté.

Témata:  auto vjelo do davu v Melbourne (20.1.2017) Austrálie nehody aut policie Austrálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy