Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud kvůli smrtící látce zakázal popravy v Ohiu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Dayton (USA) - Americký federální soud dnes pozastavil výkon trestů smrti ve státě Ohio, jehož úřady chtěly k popravám používat novou kombinaci smrtících látek.

Soud rozhodl o odložení tří nejbližších poprav, z nichž jedna byla plánována již na únor. Informovala o tom agentura AP.

Soud označil jednu ze tří látek, jejichž kombinaci hodlaly věznice v Ohiu nasadit do injekcí, za nevhodnou, neboť by mohla odsouzencům "vážně ublížit". Problémem byl konkrétně preparát midazolam, který se při popravách používá jako uspávací prostředek, avšak podle obhájců řady odsouzenců neúčinkuje dostatečně a trestanci mohou v průběhu popravy zbytečně trpět.

Soudce Michael Merz se přiklonil na stranu obhajoby tří vězňů z cel smrti a nařídil popravy zastavit do doby, než se najde "dostatečně dostupná alternativa" provedení popravy. Tou by mohlo podle obhájců být třeba použití anestetika pentobarbitalu.

Témata:  soudy USA popravy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy