Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán potvrdil raketový test, Washington varuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Teherán/Washington – Teherán dnes potvrdil, že provedl raketový test. Spojené státy tento čin odsoudily a přidaly důrazné varování.

Ministr obrany Hosejn Dehkán, kterého citovala íránská agentura Tasním, řekl, že Írán testem neporušil rezoluci OSN. Bílý dům ale zastává zcela opačný názor a v reakci na zkoušku adresoval Íránu varování. Íránci podle Američanů v neděli testovali balistickou raketu středního doletu, které letěla asi 1000 kilometrů a pak explodovala. USA kvůli zkoušce požádaly o mimořádné jednání Rady bezpečnosti OSN.

"Nedávný test byl v souladu s našimi plány a my nedovolíme cizincům, aby se vměšovali do našich obranných aktivit," sdělil Dehkán. Zdůraznil také, že test neodporuje dohodě o íránském jaderném programu ani rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Tvrdí to také šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

Zaríf v úterý také prohlásil, že Írán nikdy své rakety nepoužije k útoku na jinou zemi a že žádné jeho rakety nebyly konstruovány tak, aby mohly nést jaderné hlavice.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn označil test za „destabilizující akci", která ohrozila životy Američanů a která je podle něj zjevným porušením zmíněné rezoluce rady. Washington adresoval Teheránu oficiální výstrahu, podrobnosti však zveřejněny nebyly.

Pozdvižení svými testy Írán vyvolal i loni na jaře. I tehdy tvrdil, že dohodu o jaderném programu neporušil, což nakonec potvrdila Evropská unie i Rusko, které zaujaly stejný postoj také nyní.

Mluvčí šéfky diplomacie Evropské unie Federiky Mogheriniové řekla, že „íránský balistický program není součástí" dohody z roku 2015, takže ji neporušuje. Podle ní je na RB OSN, aby rozhodla, zda testy porušují rezoluci číslo 2231, která zajišťuje plnění dohody o jaderném programu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov vyloučil možnost, že test je porušením rezoluce 2231. Řekl, že tato rezoluce pouze Írán vyzývá, aby se vyvaroval odpalování raket schopných nést jaderné hlavice.

Témata:  Írán USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy