Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi USA a Teheránem dramaticky roste. Írán zahájil vojenské cvičení

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Rt.com

Tokio/Teherán - Po nedělním testu íránské řízené střely se prudce zhoršily vztahy mezi Teheránem a Washingtonem. Americký ministr obrany James Mattis zatím ale neuvažuje o zvýšení počtu vojáků na Blízkém východě kvůli vojenské aktivitě Íránu. Ten dnes zahájil vojenské cvičení, do kterého zapojil i rakety.

Šéf americké obrany, který končí návštěvu v Japonsku, ale dnes vyjádřil názor, že svět nebude ignorovat "špatné chování" Íránu. Podle agentury AFP dále prohlásil, že Írán je největší zemí "podporující terorismus".

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek prohlásil, že "Írán si zahrává s ohněm". "Neváží si toho, jak 'laskavý' k nim byl prezident (Barack) Obama. To já takový nebudu!" sdělil Trump na twitteru.

USA v pátek v reakci na nedávný íránský test balistické rakety uvalily sankce na 13 jednotlivců a 12 společností v Íránu. Jak uvedlo americké ministerstvo financí, některé z nově sankcionovaných subjektů mají sídlo ve Spojených arabských emirátech, Libanonu a Číně.

Podle Teheránu je cílem dnes zahájeného cvičení připravit se na všechny hrozby včetně "ponižujících sankcí", které proti Íránu v pátek vyhlásily Spojené státy. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prohlášení elitní jednotky íránských revolučních gard.

Írán prohlásil, že "nové sankce se neslučují s americkým závazkem a rezolucí 2231 Rady bezpečnosti OSN, která potvrzuje jadernou dohodu uzavřenou mezi Íránem a šesti velmocemi".

Témata:  Írán USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy