Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rumunská vláda stáhne sporný dekret. Nechceme "občanskou válku", přiznává politik

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Proti dekretu rumunské vlády o beztrestnosti některých korupčních činů v posledních dnech protestovaly statisíce lidí, nejinak tomu bylo i dnes. Kabinet se nakonec rozhodl, že kontroverzní nařízení stáhne.

"V neděli se sejdeme na mimořádném zasedání (vlády), abychom dekret odvolali, stáhli, zrušili ho, a abychom našli legální způsob, jak zajistit, aby nevstoupil v platnost," uvedl rumunský sociálnědemokratický premiér Sorin Grindeanu v prohlášení živě vysílaném ze sídla vlády. Svůj krok předseda vlády zdůvodnil tím, že nechce dál rozdělovat Rumuny. "Slyšeli jsme hlas ulice," dodal Grindeanu.

Už odpoledne naznačil Liviu Dragnea, předseda vládní sociální demokracie, jejímž je Grindeanu členem, že kabinet by mohl tlaku ustoupit a vzít sporné nařízení zpět.

Změnu svého postoje Dragnea zdůvodnil tím, že podporovatelé levicové vlády údajně chystají demonstraci namířenou proti odpůrcům kabinetu, kteří už několik dní protestují v ulicích Bukurešti i dalších rumunských měst. Chce tak prý zabránit tomu, aby se dostali do konfliktu "Rumuni s Rumuny".

Premiér rovněž uvedl, že bude chtít do debaty o reformě justičního systému zapojit veřejnost, jejíž část se proti nařízení kabinetu postavila.

Odpoledne v Bukurešti demonstrovaly proti vládě desetitisíce lidí. "Chtějí nás vrátit o 50 let do minulosti," řekl agentuře Reuters Andrei, který studuje v Dánsku, ale přijel do vlasti kvůli protestům.

Kromě části rumunské veřejnosti se proti spornému dekretu postavil především prezident Klaus Iohannis, který podal stížnost k ústavnímu soudu. Znepokojení nad krokem Grindeanuova kabinetu ve středu dala najevo i Evropská komise a prostřednictvím svých velvyslanectví v Bukurešti i některé státy včetně USA, Německa a Francie.

Témata:  Rumunsko Klaus Iohannis

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy