Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rumunská vláda po masových protestech zrušila dekret o beztrestnosti korupčníků, lidí se bouří dál

Korupce
Korupce
Foto: Reprofoto YouTube

Bukurešť - Rumunská vláda dnes měla mimořádné jednání, na němž zrušila nařízení, kterým chtěla odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Stažení dekretu ale demonstranty neuspokojilo a desetitisíce lidí dál v ulicích požadují demisi vlády.

Dnes odvolaný dekret vláda původně schválila ve zrychleném řízení, které nevyžaduje souhlas parlamentu. Měl zbavit trestnosti některé dosavadní trestné činy, včetně případů zneužití úřadu s finanční škodou menší než 200.000 lei (1,2 milionu Kč). Vláda, která mimo jiné argumentovala potřebou reagovat na situaci v přeplněných věznicích.

Účastníci protestních akcí vyjadřovali nespokojenost s tím, že aktéři korupčního jednání mají být nepotrestáni, a projevovali obavu, že se na svobodu v některých případech dostanou již usvědčení a odsouzení pachatelé trestných činů.

Vláda Sorina Grindeanua nyní hodlá zveřejnit dokumentaci o diskuzi, která přijetí kontroverzního nařízení z 31. ledna předcházela. Grindeanu v sobotu prohlásil, že nařízení nebylo špatné, ale že se ho nepodařilo občanům dostatečně vysvětlit. Grindeanu dal zároveň pokyn ministru spravedlnosti Florinu Iordacheovi, aby připravil hodnocení činnosti svého resortu.

V Bukurešti a v dalších rumunských měst se dnes sešly statisíce demonstrantů. Do metropole přijela protestovat řada lidí z venkova, uvedla agentura DPA. Podle večerní informace rumunských médií do ulic hlavního města vyšlo 300.000 lidí, velká část z nich protestovala na Vítězném náměstí a v jeho okolí, kde je i sídlo rumunské vlády. Desetitisícové protivládní protesty se konaly například také ve městech Kluž, Temešvár, Jasy či Brašov. Menší demonstrace na podporu protestujících v Rumunsku se dnes konaly i před rumunskými ambasádami v sousedním Bulharsku a Moldavsku.

Témata:  Rumunsko korupce

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy