Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výhra rumunských demonstrantů? Ministerstvo změnilo názor, změnu zákona nepředloží

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Rumunské ministerstvo spravedlnosti změnilo názor a odvolalo své plány předložit návrh nového trestního zákona. V zemi se již několik dní konají masové protesty. Lidé nejprve požadovali stažení dekretu o korupce, nyní už volají po demisi vlády.

Ministr spravedlnosti Florin Iordache dnes dopoledne na tiskové konferenci oznámil, že chce ještě dnes zveřejnit podrobnosti k návrhu nového trestního zákona. Později od toho ustoupil.

Stalo se tak den poté, co masové demonstrace přinutily vládu premiéra Sorina Grindeanua na mimořádném nedělním zasedání zrušit kontroverzní nařízení, kterým chtěl kabinet odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení.

V neděli vyšlo do ulic v Bukurešti a dalších městech na půl milionu lidí. Stažení dekretu ale demonstranty neuspokojilo a řada lidí požaduje demisi vlády. Představa kabinetu, že úřady nebudou stíhat řadu korupčních skutků, vyvolala odmítavé reakce i v rámci Evropské unie.

Grindeanuova vláda sice nařízení zrušila, už v sobotu ale premiér uvedl, že kabinet vypracuje nový návrh zákona, který tentokrát předloží k posouzení parlamentu. V zákonodárném sboru má přitom vláda pohodlnou většinu.

Témata:  Rumunsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy