Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bukurešti demonstrovaly tisíce lidí proti vládě

Rumunsko, ilustrační foto
Rumunsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bukurešť - Tisíce lidí dnes v Bukurešti opět demonstrovaly proti rumunské vládě. Jejich počet byl ale výrazně nižší než v neděli, kdy se protivládního protestu jen v hlavním městě zúčastnilo kolem 300.000 osob.

Předseda vládní sociální demokracie Liviu Dragnea dnes odmítl požadavek demonstrantů, aby kabinet podal demisi. Ministerstvo spravedlnosti zároveň odvolalo své plány předložit návrh nového trestního zákona, informoval server televize Digi24.

Odpůrci kabinetu sociálnědemokratického premiéra Sorina Grindeanua se také dnes sešli na Vítězném náměstí před sídlem rumunské vlády. Podle serveru televize Digi24 jich kolem 20:00 SEČ bylo asi 25.000. V neděli přitom v metropoli proti vládě protestovalo až 300.000 lidí a po celé zemi více než půl milionu.

"Tato vláda nám poskytla dokonalou ukázku toho, co umí, a to během prvních 30 dní ve funkci. Závěr: Musí odejít," řekl agentuře Reuters 30letý Franciscus, jeden z účastníků protestních akcí.

Demonstrace na podporu vlády, která se dnes konala před sídlem prezidenta Klause Iohannise, se zúčastnily asi 4000 lidí. Iohannis se aktivně zapojil do protestů proti kontroverznímu vládnímu nařízení, kterým chtěl kabinet odstranit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Podal na něj dokonce stížnost k ústavnímu soudu. Vláda dekret v neděli pod tlakem demonstrací na mimořádném zasedání odvolala.

Ministr spravedlnosti Florin Iordache na dnešní tiskové konferenci oznámil, že chce zveřejnit podrobnosti o návrhu nového trestního zákona. Jeho úřad ale tento krok posléze odvolal.

Témata:  Rumunsko demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy