Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Debatu o ministru spravedlnosti USA doprovázely spory, umlčení demokratky vyostřilo atmosféru

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Jednání v americkém Senátu dnes bylo velmi bouřlivé a doprovázely jej i neobvyklé incidenty. Debata o kandidátovi na amerického ministra spravedlnosti Jeffu Sessionsovi se výrazně vyhrotila poté, co republikáni sáhli k velmi neobvyklému kroku a umlčeli demokratickou senátorku Elizabeth Warrenovou.

Liberální politička kritizovala dosavadního alabamského senátora za údajné omezování práv černošské menšiny, když republikánské vedení horní komory Kongresu zakázalo dokončit její řeč. Americká média očekávají, že hlasování o jednom z nejkontroverznějších kandidátů navržených prezidentem Donaldem Trumpem bude velmi těsné.

Během mnohahodinového projednávání Sessionsovy kandidatury Warrenová přečetla v úterý večer tři desítky let starý dopis vdovy po zavražděném černošském aktivistovi Martinu Lutheru Kingovi, jejíž text použila při kritice muže navrženého do funkce zastřešující policii a státní zástupce.

„Pan Sessions užíval ohromnou moc svého úřadu, aby zmrazil svobodný výkon volebního práva černošských obyvatel okrsku, v němž se nyní chce stát federálním soudcem," citovala Warrenová z dopisu, který Coretta Kingová napsala v roce 1986 justičnímu výboru Senátu, jenž v té době posuzoval Sessionsovu soudní kandidaturu.

Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell poté vyzval k tomu, aby bylo senátorce známé rázným odporem k Trumpovi odebráno slovo, neboť podle něho porušila pravidlo zakazující obviňovat či slovně útočit na některého ze senátorů.

S tím, aby jí bylo odebráno slovo, souhlasila většina senátorů. K tomuto kroku podle amerických médií žádná z komor Kongresu již dlouhá léta nesáhla a mezi demokratickými zákonodárci vyvolal tento zásah pobouření. Demokraté tvrdí, že se republikáni snaží prosadit všechny Trumpovy kandidáty za každou cenu a všemi prostředky. Vedle Sessionse kritizovaného za údajně rasistické postoje se pokoušejí blokovat i volbu kandidáta na ministra zdravotnictví Toma Pricea a ministra financí Stevena Mnuchina.

"Mohou mě umlčet, ale nemohou změnit pravdu," řekla televizi CNN politička, která svůj příspěvek poté přečetla na facebooku, kde vyvolala tisíce souhlasných reakcí.

Senát Warrenové zároveň zakázal účastnit se zbytku debaty předcházející hlasování o Sessionsovi, které se očekává ještě dnes.

Ve stočlenné komoře mají republikáni 52 hlasů a tak mohou Sessionse schválit bez ohledu na očekávaný jednohlasný odpor demokratů, několik z nich však podle médií dosud nebylo pro jeho podporu zcela rozhodnuto.

Témata:  USA Senát USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy