Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rumunský ministr spravedlnosti po masových protestech rezignoval, vláda ale pokračuje

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Po masových protestech, které v Rumunsku vyvolal vládní dekret snižující tresty za korupci, dnes rezignoval ministr spravedlnost Florin Iordache. Kabinet u moci zůstává, včera přečkal hlasování o nedůvěře.

Demisi ministra spravedlnosti označil dříve za nedostatečnou prezident Klaus Iohannis. Ten se aktivně zapojil do statisícových protestů.

Vláda už v neděli od svého záměru upravit trestní zákoník ustoupila. Stažený dekret by pomohl i souzenému předsedovi sociálních demokratů Liviu Dragneaovi.

Ústavní soud již nebude rozhodovat o stížnosti, kterou na nařízení podal ombudsman Victor Ciorbea. Ten zpochybnil, zda byly naplněny podmínky pro jeho přijetí ve zrychleném řízení. Dekret již ale neexistuje.

Ve středu soud zamítl jiné dvě stížnosti - prezidenta a úřadu pro dohled nad justicí CSM. Premiér podle soudu v zásadě nepřekročil své pravomoci.

Témata:  Rumunsko

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy