Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krvavé boje mezi armádou a milicemi v Kongu pokračují

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Kinshasa - Spory o území a nerostné bohatství vyvolaly v Kongu vlnu nepokojů. V pátek při nich zahynulo 60 osob a dnes dalších 11. Situaci zhoršuje i dlouholeté napětí mezi jednotlivými etniky.

V centrálním Kongu bojuje konžská armáda a protivládní milice. "Dnes ráno jsme se dozvěděli, že členové milice opět zaútočili na vojáky," řekl Jean Rene Tshimanga z organizace, která se věnuje otázkám občanské společnosti v provincii Kasai.

Šéf milice Kamwina Nsapu přišel o život loni v srpnu během bojů s bezpečnostními složkami. Boje vyvolala jeho snaha vyhnat z regionu policisty, které vinil ze zneužívání moci.

Situace se zhoršila, když konžskému prezidentovi Josephu Kabilovi loni v prosinci vypršel mandát a on se odmítl vzdát funkce.

Mírová mise OSN v Kongu v sobotu oznámila, že Nsapu se dopustil hrůzných zločinů a že v bojích používal dětské vojáky. Zákrok armády proti výrazně méně ozbrojeným členům milice mise označila za nepřiměřený.

Témata:  Kongo Afrika uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy