Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatel vydaný do Ruska nemá nárok na dva miliony korun od ČR, rozhodl soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Městský soud v Praze zamítl odvolání ruského podnikatele Alexeje Torubarovova, který se domáhal dvou milionů od českého státu za své nezákonné vydání do Ruska.

Rusko žádalo vydání Torubarova kvůli obvinění z podvodu. Podnikatel se ukryl v zahraničí, pátral po něm Interpol. V Česku skončil ve vazbě a putoval odtud do Ruska, odkud po půl roce znovu utekl. Později požádal o mezinárodní ochranu v Maďarsku.

Torubarov žádal v Česku o azyl, tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) však v květnu 2013 rozhodl o podnikatelově vydání.

Kauza rozhádala české politiky. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl dokonce zastavit odlet Torubarova do Ruska a nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu. Čelil kvůli tomu trestnímu oznámení, které však policie o několik měsíců později odložila.

Ústavní soud v roce 2014 závazně určil, že ministerstvo spravedlnosti by mělo při vydávání člověka do zahraničí vždy čekat na to, jak dopadne cizincova žádost o udělení mezinárodní ochrany. Podle soudního nálezu porušilo Torubarovovo vydání mezinárodní dohody i trestní řád. Ministerstvo muži následně přiznalo jako satisfakci 250 tisíc korun.

Témata:  kauza: Torubarov soudy Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy