Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v USA: Úřady zatkli prvního Mexičana s právem dočasného pobytu

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

Washington - Americké úřady poprvé zasáhly proti přistěhovalci, který v USA žil zpočátku bez povolení, ale jehož pobyt Obamův dekret legalizoval. Bílý dům na žádost novinářů o komentář nereagoval, napsala agentura Reuters.

Dnes třiadvacetiletý Daniel Ramirez přijel do USA ve věku sedmi let s rodiči, kteří neměli právo trvalého pobytu. Obama v roce 2012 vyhlásil takzvaný program DACA, jenž pobyt přistěhovalců bez dokladů, kteří v USA žijí od dětství, vydáním pracovního povolení dočasně legalizuje. Takových lidí dnes v zemi žije téměř tři čtvrtě milionu.

Obama svůj program DACA vyhlásil dekretem. Nový americký prezident Donald Trump může podle ústavních právníků stejnou cestou nařízení kdykoli zrušit. Zatím to ale neudělal. Minulý měsíc naopak v televizi ABC řekl, že má "velké srdce".

Mluvčí imigrační služby oznámil, že Ramirez při výslechu přiznal příslušnost ke kriminálnímu gangu. Podle obhájce Ethana Dettmera ale Ramirez vypovídal pod nátlakem a členem žádného gangu není.

Témata:  USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy