reklama

V procesu čelilo obžalobě celkem 17 lidí. Jde o kauzu Nóos, která dostala jméno podle nadace podporující sportovní projekty v Katalánsku. V jejím čele stáli bývalý vrcholový házenkář Urdangarin a jeho společník Torres, kteří podle obžaloby inkasovali peníze od regionálních vlád na veřejné zakázky, na něž pak najímali spřízněné firmy. Prokuratura uvedla, že celkem bylo přes nadaci Instituto Nóos zpronevěřeno asi šest milionů eur (162 milionů Kč).

Urdangarin byl obžalován z daňových podvodů a zpronevěry veřejných fondů, za což pro něj prokuratura požadovala téměř 20 let odnětí svobody.

Soud princeznu zprostil trestněprávní obžaloby, nicméně jí uložil pokutu 265.088 eur (7,2 milionu Kč) za její občanskoprávní odpovědnost. Podle verdiktu soudu Cristina o manželových deliktech nevěděla, některé peníze z daňových podvodů ale použila. Pokutu dostal kromě trestu vězení také Urdangarin, a to 512.000 eur (13,8 milionu Kč). Proti verdiktu se lze odvolat k Nejvyššímu soudu.

Prokurátor uvedl, že bude žádat okamžité uvěznění Urdangarina a jeho společníka Diega Torrese, který dnes dostal trest vězení osm let a šest měsíců. Tresty jsou podle prokurátora tak vysoké, že existuje "jisté riziko útěku" odsouzených. Torres dostal vyšší trest než Urdangarin, jelikož byl odsouzen i za praní špinavých peněz. Torresovi soud udělil i vyšší pokutu, celkem 1,72 milionu eur (46,5 milionu Kč).

Trest tři roky a osm měsíců vězení dostal dnes také bývalý premiér baleárské regionální vlády a někdejší ministr životního prostředí španělské vlády Jaume Matas. Odsouzen byl za zpronevěru a falšování dokumentů.