Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané od zrušení zvláštního režimu deportovali 117 Kubánců, vypravili jim speciální let

Kuba
Kuba
Foto: Tomáš Zdechovský

Havana - Letos v lednu zrušil tehdejší americký prezident Barack Obama pravidlo známé jako "mokrá noha, suchá noha" a od té doby úřady deportovaly z USA už 117 Kubánců. Ztratili totiž právo na automatický trvalý pobyt, pokud se jim podařilo dostat se na území USA.

Součástí deportací byl v pátek vůbec poprvé i charterový let, který byl objednán výhradně k navrácení migrantů zpět na Kubu. Uskutečnil se v pátek a do vlasti se s ním vrátili dva Kubánci. Dosud americké úřady deportovaly Kubánce za použití běžných komerčních letů či lodních linek.

Podle pravidla "mokrá noha, suchá noha" mohli ve Spojených státech zůstat ti Kubánci, kterým se podařilo dostat se na americkou půdu. Americké úřady naopak posílaly zpět na Kubu všechny migranty zadržené na moři.

Obama mimo jiné obnovil s Kubou běžné diplomatické styky a vymazal ji ze seznamu států podporujících terorismus. Jeho historická návštěva Kuby se stala jedním z nejviditelnějších momentů jeho druhého prezidentského období.

Témata:  Kuba USA Barack Obama

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.