Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krveprolití v Kongu: Ozbrojenci vtrhli do vesnice a mačetami povraždili 25 civilistů

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Kinshasa - Na východě Konga pokračuje etnické násilí. Ozbrojenci ze skupiny Nande mačetami pozabíjeli civilisty z řad Hutuů. Poslední velké násilnosti postihly oblast v prosinci, kdy přišlo o život 35 lidí.

"Celkem zahynulo 25 lidí ve vesnici Kyaghala a okolí. Členové milice Mai Mai Mazembe jim usekli hlavy," řekl Francis Bakundakabo, místní zástupce guvernéra provincie Severní Kivu.

Místní aktivista Hope Kubuya prohlásil, že 24 obětí bylo zabito mačetou a jedna žena byla zastřelena. "Tento útok milice Mai Mai Mazembe v hutuské vesnici znovu rozdmýchá etnický konflikt v regionu," prohlásil.

Příslušníci etnických skupin Nande, Hunde a Kobo považují Hutuy za cizince. Během několika posledních měsíců se vystupňovaly střety na východě Konga úměrně tomu, jak Hutuové migrují na sever do oblastí kontrolovaných Nandy, napsala agentura AFP.

Témata:  Kongo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy