Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Airbusu klesá zisk, mají problémy s motory

Nové dopravní letadlo A350 společnosti Airbus
Nové dopravní letadlo A350 společnosti Airbus
Foto: Airbus.com

Amsterdam - Airbusu klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk bez mimořádných položek o 23 procent na 501 milionů eur (13,5 miliardy Kč). K nižšímu zisku evropského výrobce letadel přispěly závada motorů, kvůli které musela společnost pozastavit dodávky svých letounů A320neo. Problémem je také nedostatek kabinového vybavení pro model A350.

Airbus rovněž varoval, že finanční dopady související s problémy s motory vojenského letounu A400M mohou být výrazné. Přesnější odhad však firma zatím neuvedla.

Navzdory poklesu však výsledky překonaly odhady analytiků, kteří čekali zisk 494 milionů eur. Příjmy stouply o jedno procento na 12,183 miliardy eur a rovněž byly vyšší, než se čekalo. Čistý zisk klesl o polovinu na 399 milionů eur.

Modernizace nejprodávanějšího modelu Airbusu A320 se stala pro firmu spíše zátěží. Výrobce motorů Pratt & Whitney se totiž potýká s problémy s přehříváním motorů a aerolinky Qatar Airways již kvůli tomu odmítly dodávky letadel. Dodávky nových letadel A350 pak mají zpoždění, protože dodavatelé některého vnitřního vybavení nestíhají výrobu.

Generální ředitel Tom Enders však dodal, že problémy by neměly mít vliv na letošní plány dodávek. Airbus očekává, že letos zvýší dodávky letadel na 650 z loňských 635.

Témata:  Airbus ekonomika

Aktuálně se děje

18. května 2024 15:03

Atentátník na Fica míří do vazby. U soudu platila přísná bezpečnostní opatření

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy