Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí větší možnosti boje proti islamistům

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington - Pentagon chce větší možnost zapojit se do boje proti islamistům v Somálsku, kteří jsou napojení na teroristickou síť Al-Káida a osnují útoky proti Spojeným státům.

Napsala to dnes agentura AP s odvoláním na vysoké americké činitele. Doporučení ministerstva obrany zaslaná Bílém domu by podle těchto činitelů umožnila americkým speciálním silám zvýšit pomoc somálské armádě v boji proti ozbrojencům teroristického hnutí Šabáb. Poskytla by armádě i větší pružnost při leteckých úderech proti extremistům znamenajícím hrozbu.

Zintenzivnit vojenské angažování v Somálsku podle AP zapadá do žádosti prezidenta Donalda Trumpa, aby Pentagon připravil plán urychlení boje proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii a porážky dalších extremistických skupin, včetně Al-Káidy a jejích odnoží.

Znepokojení USA, které se týká hnutí Šabáb, vzrostlo v posledních letech. Vyplývá z toho, že do výcvikových táborů v Somálsku odjíždějí mladí Američané somálského původu, což vyvolává obavy, že se mohou vracet do Spojených států a páchat teroristické útoky.

Somálsko je jednou ze sedmi převážně muslimských zemí, jejichž občanů se týká devadesátidenní zákaz vstupu do USA, který v lednu vydal prezident Trump. Federální soud platnost tohoto exekutivního nařízení prozatím pozastavil.

Témata:  USA Pentagon Somálsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy