Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA pozastaví zrychlená víza. Využívají je především IT experty a lékaři

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Americký imigrační úřad pozastaví od 3. dubna na šest měsíců zrychlené vyřizování žádostí o víza v rámci programu H1-B. Opatření se dotkne především počítačových expertů, lékařů, inženýrů či výzkumných pracovníků.

V rámci programu H1-B je možné zrychlené zpracování žádosti o vízum během 15 dnů za poplatek 1225 dolarů (zhruba 31.240 korun). Žadatel musí mít univerzitní titul a firma, která ho zaměstná, musí prokázat, že na trhu nenašla stejně kvalifikovaného Američana.

Prezident Donald Trump tento program kritizuje. Firmy ho prý zneužívají k najímání zahraničních pracovníků za nižší mzdy, a berou tak práci americkým občanům.

Podle CNN se opatření dotkne zejména slavného Silicon Valley, kde sídlí počítačoví, elektroničtí a internetoví giganti jako Apple, Microsoft, Google, Facebook, Airbnb nebo Netflix.

Témata:  USA víza vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy