Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levicoví vůdci Latinské Ameriky si slíbili jednotu: Trump je samolibý, mexická zeď iracionální

Raúl Castro
Raúl Castro
Foto: unmultimedia.org

Caracas - V neděli se ve venezuelské metropoli konal summit Bolívarovského spojenectví národů naší Ameriky (ALBA). Levicoví prezidenti několika latinskoamerických států si na něm přislíbili vzájemnou solidaritu a kritizovali Washington. Připomněli si také Huga Cháveze, který zemřel před čtyřmi roky.

Chávez vytvořil ALBA v roce 2004 společně s již zemřelým kubánským prezidentem Fidelem Castrem. Státy sdružené do této skupiny se hlásily k socialismu a snaze omezit vliv Washingtonu v regionu.

Na letošní summit ALBA v Caracasu dorazil kubánský vůdce Raúl Castro, bolivijský prezident Evo Morales a nikaragujský vůdce Daniel Ortega.

"Bolívarovská revoluce je připravena zvládnout další výzvy," řekl podle agentury DPA venezuelský prezident Nicolás Maduro, jehož zemi sužuje ekonomická i politická krize. "Chávez nás naučil pozvednout hlas a ztratit strach před (americkým) impériem," dodal.

Castro na setkání zkritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa za "extrémní a samolibou" obchodní politiku. Plánovanou mexickou zeď odsoudil jako "iracionální". Migrace je podle něj důsledkem nespravedlivého mezinárodního ekonomického systému.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro Raúl Castro

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy