Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův migrační dekret: Írán s reakcí vyčkává, Súdán je zklamaný

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránská vláda přijala nový protiimigrační dekret amerického prezidenta Donalda Trumpa umírněně, naopak Súdán z politiky Washingtonu neskrývá zklamání. Z černé listiny byl vyřazen Irák, jehož mají USA jako spojence v boji proti Islámskému státu.

"Už jsme ale zaujali postoj v případě prvního exekutivního nařízení," uvedlo íránské ministerstvo zahraničí.

Teherán v reakci na původní dekret nevydal víza skupině amerických zápasníků, kteří se chtěli v Íránu zúčastnit světové soutěže. Po zablokování dekretu mohli Američané na zápas do Íránu nakonec přicestovat.

"Ministerstvo zahraničí vyjadřuje politování a zklamání z exekutivního nařízení, které americký prezident vydal 6. března a které na 90 dní obnovuje imigrační zákaz obyvatelům šesti zemí včetně Súdánu," reagoval Súdán.

Na seznamu šesti převážně muslimských zemí, kterých se zákaz bude týkat, jsou vedle Íránu a Súdánu také Jemen, Libye, Somálsko a Sýrie.

Témata:  Írán Súdán USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy