Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro neustál tlak: Venezuelský soud odvolal svůj verdikt odnímající moc parlamentu

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Středeční rozhodnutí venezuelského nejvyššího soudu převzít pravomoci parlamentu ovládaného opozicí vyvolalo záplavu nesouhlasných reakcí. Venezuelský prezident Nicolás Maduro proto v noci na dnešek SEČ svolal radu bezpečnosti. Soud nakonec své kontroverzní rozhodnutí zrušil.

Maduro čelí problémům i kvůli těžké ekonomické krizi v zemi. Venezuela totiž spoléhá na vývoz ropy, jejíž ceny jsou nyní mnohem nižší, než byly do poloviny roku 2014. Venezuela se potýká i s rekordní inflací a nedostatkem základního zboží v obchodech.

Nejvyšší soud, který již více než rok blokuje práci parlamentu, ve středu večer oznámil, že přebírá kompetence zákonodárného sboru do doby, než poslanci začnou respektovat rozhodnutí justice. Mezi ně patří například pozastavení výkonu mandátů tří opozičních poslanců, k němuž soud sáhl bez vysvětlení již po předloňských volbách, kdy získala opozice poprvé po 16 letech většinu v parlamentu.

Skupina Madurových odpůrců už v pátek zablokovala v Caracasu dálnici. Mezi zpívajícím davem s transparenty se objevil i opoziční poslanec Miguel Pizarro, napsala agentura Reuters.

Kolumbie, Chile a Peru povolaly z Venezuely své velvyslance ke konzulatcím a Peru vyzvalo ostatní země, aby je následovaly. O situaci ve Venezuele dnes v Buenos Aires mimořádně jednali ministři zahraničí zemí organizace Mercosur (Společný jižní trh). Zástupci Argentiny, Brazílie, Paraguaye a Uruguaye zopakovali podle agentury EFE svou podporu principům právního státu a demokracie. Venezuele bylo členství v Mercosur pozastaveno.

Rozhodnutí, které Madurovi dává reálnou možnost získat kontrolu nad zákonodárnou mocí, odsoudilo i ministerstvo zahraničí USA, které je označilo za "porušení demokratických norem" a "ránu pro demokracii ve Venezuele".

Z evropských státníků zareagoval nejhlasitěji španělský premiér Mariano Rajoy. "Pokud je porušeno rozdělení mocí, je narušena demokracie," uvedl podle listu ABC konzervativní politik, jehož země se výrazně angažuje v pomoci venezuelské opozici.

Venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegaová, která ještě před rokem stála na straně vlády, označila verdikt soudu za "narušení ústavního pořádku".

Podle prezidenta jsou naopak "ústava, stejně jako lidská a politická práva v zemi plně dodržována". Také obvinil opoziční koalici, že hledá násilné řešení současné situace. Dnes ale vyzval nejvyšší soud, aby přehodnotil své středeční rozhodnutí. Soud následně výnos v atmosféře ohlášených masivních protestů odpůrců režimu a pod tlakem mezinárodního společenství odvolal, napsala agentura AFP.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy