Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel autor duhové vlajky homosexuálů Gilbert Baker. Víte, co jednotlivé barvy znamenají?

Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

San Francisco - Ve věku 65 let zemřel Gilbert Baker, autor duhové vlajky hnutí LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby).

Podle CNN zemřel Baker ve čtvrtek v noci ve spánku ve svém domě v New Yorku.

"Gilbert byl průkopníkem hnutí LGBT, velkým umělcem i opravdovým přítelem. Bude nám chybět," komentoval Bakerovo úmrtí Ed Lee, starosta San Franciska. Právě v tomto městě Baker v roce 1978 vlajku vytvořil.

Původní duhová vlajka měla osm barev. Každá z nich něco symbolizovala - růžová sexualitu, červená život, oranžová zdraví, žlutá slunce, zelená přírodu, tyrkysová umění, tmavě modrá harmonii a fialová duši.

S masovou výrobou vlajky vytvořil Baker novou verzi, když odebral dvě barvy (růžovou a tmavě modrou) a místo tyrkysové zařadil modrou.

Témata:  úmrtí homosexuálové USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.