Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Írán vývozcem terorismus? Teherán se rázně ohradil proti tvrzení amerického ministra

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Americký ministr obrany James Mattis v pátek označil Írán za vývozce terorismu. Teherán se proti jeho slovům dnes ohradil.

Mattis v pátek v Londýně na dotaz týkající se jeho výroku z roku 2012, kdy řekl, že pro USA je hlavní hrozbou Írán, řekl, že chování Teheránu se od té doby nezměnilo a že je stále vývozcem terorismu.

"Některé země v čele s Amerikou opomíjejí hlavní zdroj vahhábistického terorismu a extremismu," řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí s odkazem na vahhábistickou školu islámu praktikovanou v Saúdské Arábii.

Rijád podobná obvinění popírá. Sám tvrdě postupuje proti teroristům dopadeným v království, tisíce jich jsou ve vězení, stovky mají zákaz vycestovat a dalším jsou blokovány finanční prostředky.

"Připisování zdrojů financí a duchovní podpory terorismu na nesprávnou adresu je hlavním zdrojem neúspěchu v mezinárodním protiteroristickém boji," sdělil dále Ghasemí.

Izraelský expert na mezinárodní vztahy Eytan Gilboa, který se ve čtvrtek v Praze účastnil konference o bezpečnosti, řekl, že Írán destabilizuje celý region.

Íránské ambice podle něj vzrostly poté, co se podařilo uzavřít dohodu o jeho jaderném programu se světovými mocnostmi, která vedla ke zrušení ekonomických sankcí. "Írán tím získal přístup k dříve zmrazeným miliardám dolarů a jen malá část z nich mířila do obnovy země. Většina šla na rozvoj zbraňových systémů, na vývoj balistických raket," uvedl Gilboa.

Írán podle izraelského odborníka také posílila aliance, kterou uzavřel s Ruskem v Sýrii. I díky tomu podle Gilboay může Teherán zajišťovat dodávky zbraní hnutí Hizballáh, které v minulosti několikrát útočilo na Izrael.

Situaci podle odborníka může zlepšit Trumpova administrativa. "Trump sice řekl, že zruší dohodu s Íránem, ale nevěřím, že to udělá. Spíš bude velmi striktně trvat na dodržování každého jejího článku a bude tvrdě konfrontovat Írán kvůli každému jeho kroku, kterým se z půdorysu této dohody vzdálí," řekl Gilboa. Uvítal by také, kdyby se zlepšily vztahy mezi USA a Ruskem do té míry, že by spolu obě velmoci spolupracovaly v konfliktu v Sýrii a oslabilo by se spojenectví mezi Moskvou a Teheránem, které íránský režim dál posiluje.

Posun může Trumpova administrativa podle Gilboay přinést i v konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Gilboa také podotkl, že minulá administrativa Baracka Obamy sehrála v konfliktu mezi Izraelem a Palestinci spíš negativní roli. Řešení konfliktu nepomáhá ani Evropská unie, která se podle něj často staví na palestinskou stranu a nechce vidět problém i z izraelského hlediska.

Témata:  Írán terorismus USA James Mattis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy