Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán odsoudil útok USA v Sýrii: Američané jednají destruktivně a nebezpečně

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Zatímco Izrael, Francie, Británie, Austrálie, ale i Saúdská Arábie vyjadřují podporu USA ve válce proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, Írán protestuje. Vojenská akce, kterou nařídil Donald Trump, je prý nebezpečná a destruktivní.

Zásah Spojených států je porušením mezinárodního práva, citovala státní agentura ISNA mluvčího íránského ministerstva zahraničí Bahráma Ghasemího. "Irán odsuzuje použití chemických zbraní. Zároveň ale soudí, že je nebezpečné, destruktivní a také porušením mezinárodního práva využít (chemické zbraně) jako záminku pro jednostrannou akci," dodal mluvčí.

Jednostranné útoky podle něj posilují terorismus v Sýrii a komplikují situaci v této zemi i jinde v oblasti. Teherán je hlavním regionálním spojencem Asasa. Poskytuje mu finanční i vojenskou podporu v boji s radikály z Islámského státu a povstalci.

Prezident Trump v proslovu z floridské rezidence Mar-a-Lago potvrdil, že cílený útok na leteckou základnu v Sýrii nařídil. Podle něj byl ze základny vedený chemický útok na Chán Šajchún. "Civilizované národy" prezident vyzval, aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii".

Spojené státy obvinily režim prezidenta Asada, že v úterý zabil desítky lidí použitím chemické látky, zřejmě sarinu. Trump už ve čtvrtek označil syrského prezidenta za muže odpovědného za běh věcí v Sýrii a uvedl, že "by se něco mělo udělat". Ministr zahraničí Rex Tillerson zároveň v souvislosti s vývojem v Sýrii přislíbil přiměřenou odpověď.

Témata:  Írán USA útok USA na Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy