Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika nestíhá tvořit pravocní místa, čísla jsou horší, než se čekalo

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

New York - Americká ekonomika vytvořila v březnu zhruba 98.000 pracovních míst, což je mnohem méně, než se čekalo, a zároveň nejméně za poslední rok. Míra nezaměstnanosti ale klesla na takřka desetileté minimum 4,5 procenta. Uvedlo to dnes americké ministerstvo práce.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters v průměru očekávali zpomalení tvorby míst na 180.000 míst z únorových 219.000, u míry nezaměstnanosti pak odhadovali, že zůstane na 4,7 procenta. V prvních dvou měsících roku, kdy vznikalo každý měsíc přes 200.000 míst, tvorbu pracovních příležitostí podpořilo nezvykle mírné počasí a určité zpomalení se nyní všeobecně čekalo.

Podle analytiků ale zůstává situace na americkém trhu práce příznivá. "Ačkoliv údaje o počtu pracovních míst zaostaly za očekáváním, nachází se trh práce v solidním stavu," uvedl analytik Ulrich Wortberg ze společnosti Helaba. "Zpomalení růstu počtu pracovních míst je přesně tím, co lze očekávat, když se ekonomika blíží plné zaměstnanosti," upozornil Luke Bartholomew ze společnosti Aberdeen Asset Management.

V celém prvním čtvrtletí zaměstnavatelé v USA vytvářeli v průměru 178.000 pracovních míst měsíčně. Tempo tvorby pracovních míst tak zůstalo zhruba na loňské úrovni. "Růst počtu pracovních míst se drží blízko loňského tempa a je výrazně rychlejší, než je potřeba k udržení kroku s růstem pracovní síly," uvedl ekonom Gus Faucher ze společnosti PNC Financial Services.

Stavebnictví, které bylo počátkem roku tahounem růstu, nyní vytvořilo jen 6000 míst, nejméně za sedm měsíců. Maloobchod pod tlakem pokračujícího přesunu kupujících na internet ztratil 30.000 míst. Velmi málo míst vzniklo i v sektorech školství a zdravotnictví.

Dnešní údaje mohou ovlivnit americkou centrální banku (Fed) v jejím dalším rozhodování. Fed v březnu zvýšil základní úrok už podruhé za tři měsíce a ekonomové předpokládají v letošním roce nejméně dva další takové kroky. Návrat úroků směrem ke dříve běžné úrovni umožňuje Fedu silný trh práce a růst inflace.

Ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí rostla celoročně přepočteným tempem 2,1 procenta a za prvním čtvrtletí analytici čekají výrazné zvolnění. Za celý loňský rok se růst zpomalil na 1,6 procenta, což bylo nejslabší tempo za pět let.

Témata:  USA ekonomika nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy