Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v USA: Při incidentu na základní škole zemřeli tři lidé, jedním z nich je dítě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Sacramento – Tři lidé zemřeli při střelbě na základní škole v kalifornském San Bernardinu. Město bylo v prosinci 2015 dějištěm teroristického útoku, při kterém americký radikál pákistánského původu Syed Farook se svou ženou zastřelili 14 lidí. Oba při činu zahynuli.

O střelbě na twitteru informoval šéf místní policie Jarrod Burguan s tím, případ je podle všeho vraždami a následnou sebevraždou. Škola upřesnila, že mezi oběťmi je učitelka. Incident se odehrál na základní škole North Park přímo v jedné z tříd.

Podle amerických médií je za krveprolitím osobní motiv, neboť pachatel byl manželem učitelky, která se stala jednou z jeho obětí. Manželé byli jen několik měsíců, žili ale odděleně. Na děti patrně střílet nechtěl. 

Třiapadesátiletý Cedric Anderson (53) podle policie vešel s revolverem do třídy, kde jeho stejně stará manželka Karen Elaine Smithová vyučovala žáky s intelektuálním handicapem. Začal na ni střílet, přičemž zasáhl i dvě děti v její blízkosti. Žena byla mrtvá na místě, jeden ze žáků zemřel po převozu do nemocnice. Jeho devítiletý spolužák je po ošetření ve stabilizovaném stavu.

Základní škola těsně sousedí s kampusem Kalifornské státní univerzity. Univerzita v reakci na střelbu vyhlásila poplach a nařídila studentům a učitelům, aby se ukryli.

"Nepředpokládáme, že děti byly cílem. Podezřelý přišel do třídy na návštěvu," sdělila policie po střelbě. Andersonovo jméno figuruje v policejních záznamech kvůli domácímu násilí a obvinění z držení zbraní a drog.

Ve třídě bylo v době střelby 15 dětí od šesti do deseti let věku a dva dospělí asistenti. "Ten muž vešel dovnitř s pistolí. Střílel na všechny strany. Schovala jsem se pod stůl a pak jsem viděla učitele vyběhnout ven. Tak jsem taky vyběhla," řekla listu Los Angeles Times devítiletá Marissa Perezová, na jejímž oblečení byly patrné krvavé stopy od některé z obětí.

Při vstupu do školy se Anderson nahlásil na recepci a zjistil, kde jeho žena vyučuje. Nikdo v tu chvíli nezjistil, že má u sebe zbraň.

Témata:  USA střelba v USA policie USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy