Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělé zadrželi ruského hackera, podle FBI se podílel na ovlivňování amerických voleb

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Madrid - Španělská policie před několika dny zatkla v Barceloně ruského programátora Pjotra Levašova (36), jehož americká FBI podezírá z účasti na ovlivňování loňských prezidentských voleb v USA ve prospěch Donalda Trumpa.

Domnělý hacker podle ruské televize RT pochází z Petrohradu, ve Španělsku byl na dovolené s manželkou a synem.

"Mluvila jsem se svým manželem po telefonu. Prý mu řekli, že vytvořil počítačový virus, který měl ´něco společného s volebním vítězstvím Trumpa´", uvedla podle listu El País Marija Levašovová. Dodala, že jejího manžela zatkli na základě amerického zatykače. Levašov je nyní ve vězení a čeká na rozhodnutí o vydání do Spojených států.

Údajnou tajnou předvolební spolupráci Trumpova týmu s Ruskem vyšetřuje několik výborů amerického Kongresu. FBI a Národní agentura pro bezpečnost (NSA) se domnívají, že Rusko se snažilo poškodit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a dopomoci ke zvolení jejímu republikánskému sokovi Trumpovi.

Levašov podle amerického ministerstva spravedlností zhruba od roku 2010 provozoval celosvětovou síť infikovaných počítačů, takzvaný botnet. Levašova síť nese název Kelihos a její součástí se postupně staly desítky tisíc počítačů s operačním systémem Windows od Microsoftu.

Témata:  Španělsko USA hackeři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy