Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ahmadínežád chce opět kandidovat na íránského prezidenta

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád navštívil centrumvý zkumné zařízení v Natanzu zařízení, které slouží na obohacování uranu.
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád navštívil centrumvý zkumné zařízení v Natanzu zařízení, které slouží na obohacování uranu.
Foto: The Washington Post

Teherán - Někdejší íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se zaregistroval jako kandidát květnových prezidentských voleb, ačkoli mu duchovní vůdce Ajatolláh Alí Chameneí loni veřejně doporučil, aby se o post znovu neucházel. Volby se budou konat 19. května.

Ahmadínežád byl prezidentem v letech 2005 až 2013. Registrace kandidátů začala v úterý a potrvá do soboty.

Obvykle se hlásí stovky lidí, avšak znalci islámského práva z Rady dohlížitelů jich většinu vyřadí. Jména na užším seznamu mají být známa do 27. dubna.

Ústava zakazuje ucházet se o prezidentskou funkci více než dvakrát po sobě. Zda bude kandidovat i současný prezident Hasan Rúhání, který je v úřadu od roku 2013, zatím není jasné.

Témata:  Írán Mahmúd Ahmadínežád Hasan Rúhání

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy