Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty ve Venezuele mají pátou oběť, Maduro ztrácí kontrolu

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro ztrácí kontrolu nad situací v zemi. Vypukly další demonstrace, při kterých se střetla policie s odpůrci socialistického režimu. Protesty mají již pět mrtvých.

Čtvrteční pochod zámožnou východní částí Caracasu byl pokojný skoro až do konce, než se mladí lidé střetli se stovkami policejních těžkooděnců.

Vzhledem ke stále častějšímu nasazování slzného plynu se demonstranti naučili přicházet na protesty s plynovými maskami či alespoň brýlemi a rouškami namočenými v octu. "Je čas přestat být chudý a hladový. Zůstaneme v ulicích, dokud se nezbavíme této vlády," řekl grafik Rolisber Aguirre (21). Jiný pochod, kterého se v hlavním městě zúčastnilo asi 1500 demonstrantů, se odehrál bez incidentů.

Ještě dříve prokuratura oznámila, že vyšetřuje smrt Miguela Colmenarese (36), který byl zastřelen během úterní demonstrace ve městě Barquisimeto. Při stejné demonstraci byl zabit i Gruseny Calderón (32). Podle opozičního poslance Alfonsa Marquiny se stal "další obětí diktatury" poté, co mu gumové projektily prostřelily plíce a játra.

Během protestů přišli za podobných okolností o život dva vysokoškoláci a třináctiletý chlapec. Opozice a média jejich smrt přičítají policii a prezidentovým ozbrojeným přívržencům. Potyčky mezi demonstranty a pořádkovými silami si také vyžádaly desítky zraněných a stovky zatčených.

Zatímco dřívější protesty proti režimu byly záležitostí především střední třídy, do poslední vlny nepokojů se poprvé zapojily i chudší vrstvy ve slumech, které v minulosti představovaly bašty podpory socialistické vlády, poznamenala AP.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy