Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plánovaná série poprav v Arkansasu byla odložena, jsou problémy s látkou pro injekci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Little Rock - Americký stát Arkansas musí se sérií osmi poprav během 11 dnů počkat. Soudce totiž v pátek zakázal použití smrtící injekce na základě stížnosti dodavatele na zneužití jedné své látky k exekuci.

V pátek okresní soudce Wendell Griffen pozastavil výkony absolutních trestů tím, že zablokoval použití látky, jež je součástí smrtících injekcí. Učinil tak poté, co dodavatelská společnost oznámila, že látku prodala státu Arkansas k lékařským účelům, nikoli k popravám. Slyšení v této věci Griffen stanovil na úterý 18. dubna, tedy na den následující po plánovaném začátku exekucí.

Plán arkansaských úřadů může navíc ohrozit federální soudce, který se má vyjádřit ke stížnosti odsouzenců ohledně rychlého sledu poprav a použití sporného sedativa v injekcích.

Popravy osmi odsouzenců, schválené arkansaským guvernérem Asou Hutchinsonem, měly být postupně provedeny od 17. do 27. dubna. Odsouzení spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000 a všichni už vyčerpali možné opravné prostředky proti rozsudkům smrti.

V současné době platí trest smrti v 31 státech USA. Počet poprav ale od roku 2000 spíše klesá, loni jich bylo provedeno 20, což je nejméně za předchozích 25 let.  Spojené státy obnovily tresty smrti v roce 1977 po desetileté přestávce. Od té doby bylo popraveno osm lidí během jednoho měsíce jen dvakrát, nikdy však v rozmezí 11 dnů.

Témata:  USA popravy trest smrti

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy