Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž zveřejnil na Facebooku video s vraždou, pak se zastřelil

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Filadelfie (USA) - Američan Steve Stephens, který umístil na facebook video zachycující vraždu důchodce, spáchal sebevraždu. Informovala o tom dnes policie státu Pensylvánie.

Šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg dnes podle agentury Reuters přislíbil, že se společnost pokusí zveřejňování podobně násilného obsahu zabránit.

Stephens na nahrávce zastřelil zjevně náhodně vybraného čtyřiasedmsedátiletého muže, jehož potkal na chodníku v Clevelandu ve státě Ohio. Policisté jej po dvoudenním pátrání objevili dnes na severozápadě sousední Pensylvánie. Když se jej pokoušeli zadržet, dal se na útěk a po krátkém pronásledování se zastřelil.

Stephens zveřejnil celou sérii videí. V jedné tvrdil, že se chystá spáchat vraždu, za niž přičetl vinu své přítelkyni. Její jméno donutil na nahrávce s vraždou vyslovit i svou oběť. Na dalším záznamu pak tvrdil, že už zabil 13 lidí a nehodlá přestat, dokud jej policie nedopadne.

Společnost Facebook se začala zabývat tím, jak se lépe vypořádat s videonahrávkami s násilným a dalším nevhodným obsahem, informovala dnes agentura Reuters. Reaguje tak na čin sedmatřicetiletého Steva Stephense, který na svém účtu v neděli zveřejnil v krátkém sledu tři videonahrávky. V první tvrdí, že se chystá spáchat vraždu, na druhé zastřelí čtyřiasedmdesátiletého Roberta Godwina a na třetí se k činu přizná. Záznam vraždy v Clevelandu zůstal na stránkách facebooku celé dvě hodiny. Policie po Stephensovi už třetí den usilovně pátrá.

Na jiném videu Stephens zmiňuje svou závislost na hazardu, konstatuje, že vše prohrál a vinu za to, k čemu dojde, připisuje své přítelkyni Joy Laneové. Její jméno donutil vyslovit i Godwina, kterému před výstřelem řekl: "To, co se vám stane, je její chyba." V dalším videozáznamu uvádí, že už zabil 13 lidí a nepřestane, dokud jej nechytí. Podle vyšetřovatelů byl Godwin zatím jedinou Stephensovou obětí.

Společnost Facebook v pondělí oznámila, že se začala zabývat tím, jak kontrolu násilného obsahu lépe zvládat. Stephens tři zmíněná videa umístil na facebook v rozpětí několika minut. Jeho účet společnost zablokovala 23 minut po ohlášení videa. "V tomto případě nám první video nikdo neohlásil, dostali jsme pouze hlášení o druhém videu - se střelbou - po více než hodině a 45 minutách poté, co bylo vyvěšeno," informoval za společnost Facebook Justin Osofsky.

Témata:  USA policie USA sebevražda Facebook

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy