reklama

Podle šéfa místní policie Jerryho Dyera byl zadržen devětatřicetiletý Kori Ali Muhammad, po kterém policisté pátrali již v souvislosti se zabitím člena ostrahy jednoho z motelů ve Fresnu, k němuž došlo minulý týden.

Trojice obětí byla zasažena v rozpětí několika minut na třech blízkých místech v širším centru města nedaleko zmíněné charity. Všichni zastřelení byli běloši.

Černoch zadržený krátce po střelbě si za oběti vybral muže bílé pleti a na sociálních sítích hlásal nenávist vůči bělochům. Hledaný byl i kvůli vraždě čtvrtého muže, k níž došlo minulý týden.

"Chtěl zabít co nejvíce lidí a s tím cílem vyrazil ven," řekl novinářům náčelník místní policie Jerry Dyer.

Muhammad podle něho při výslechu opakoval, že nenávidí bělochy. Policie vyšetřuje vraždy jako rasově motivované trestné činy. Bez ohledu na to, že Muhammad při zatýkání vykřikl "Alláh je velký", neměl podle Dyera jeho čin nic společného s islámským terorismem.

"Objasnil, že ve skutečnosti dával najevo svou oddanost Bohu proto, že spoléhá na jeho ochranu v případě, že by se mu něco stalo," popsal Dyer Muhammadovo vysvětlení zmíněného zvolání.