Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Arkansasu zastavil další naplánované popravy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Scott Langley

Washington - Nejvyšší soud v americkém státě Arkansas ve středu zastavil vykonání popravy odsouzence, kterému měla být injekce s jedovatou látkou vpravena do těla již dnes.

Informovala o tom dnes agentura AP. Soud již dříve zastavil výkon poprav dvou dalších trestanců, které byly součástí plánované série osmi poprav během jedenácti dnů.

Rozhodnutí soudců v poměru čtyři ku třem zastavilo alespoň dočasně výkon popravy 47letého Staceyho Johnsona. Soud tak vyhověl jeho žádosti a povolil dodatečné testy DNA, které podle Johnsonových právníků mohou dokázat jeho nevinu v případě znásilnění a vraždy mladé ženy z roku 1993.

Na dnešní noc místního času je naplánovaná ještě jedna poprava, také v případě tohoto odsouzeného se ale právníci snaží u soudů vymoci pozastavení výkonu trestu smrti.

Jiný soud ve středu zakázal státu Arkansas použít při jakékoli z plánovaných poprav jednu z jedovatých látek v jeho vlastnictví. Ohradila se proti tomu totiž dodavatelská společnost, která tvrdila, že státu látku prodávanou pod názvem Norcuron prodala na lékařské použití, nikoli k popravám. Soudkyně firmě dala za pravdu. Norcuron je jednou ze tří látek, které se mohou v Arkansasu k popravám používat.

Popravy osmi odsouzenců schválené arkansaským guvernérem Asou Hutchinsonem měly být postupně provedeny od 17. do 27. dubna. Odsouzení spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000 a všichni už vyčerpali možné opravné prostředky proti rozsudkům smrti. Středeční rozhodnutí nejvyššího soudu zablokovalo již třetí z osmi poprav.

Témata:  USA popravy trest smrti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy